Święto tatara na szlaku kulinarnym – konkurs dla obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich

Ogłaszamy styczeń miesiącem tatara! Z tej okazji organizujemy konkurs „Smak tatara 2022”. Zapraszamy do udziału restauracje i koła gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Instytutu Skrzynki, powiatowa instytucji kultury, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” jest organizatorem wydarzenia. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie tradycyjnego tatara z mięsa (nie tylko z wołowiny), ryb lub tatara wegańskiego.

Regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego”. Zgłoszenia należy przesyłać do dnia 27 stycznia br. włącznie na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Na laureatów czekają nagrody o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez sponsorów: Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek Sp. z o. o. Sp. K. oraz sklep Bela Mesa z Poznania:

I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa

II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa

III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa.

Laureaci otrzymają także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.

Organizatorzy przewidują również dwa wyróżnienia – vouchery o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.

W poniedziałek, 31 stycznia br. od godz. 15.00 w restauracji Stara Osada w Wiórku (gm. Mosina), uczestnicy konkursu będą przygotowywać swoje popisowe dania i serwować tatary konkursowe z mięsa wołowego przekazanego przez sponsora Rzeźnictwo Zyguła na zastawie z oferty Bela Mesa. Oprócz nagród, jury konkursowe przyzna tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Tatara” potrawom przygotowanym przez uczestników z powiatu poznańskiego.

Konkurs realizowany jest w ramach akcji "Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.

Współorganizatorem konkursu jest restauracja Stara Osada z Wiórka, która dla swoich gości przygotowała z tej okazji ofertę specjalną w dniach 29-31 stycznia br., tj. „Trzy dni dla pożeraczy tatarów”: klasycznego tatara wołowego, podawanego z wysublimowanymi dodatkami w cenie promocyjnej 22,00 złote oraz coś dla miłośników wegetariańskich przygód kulinarnych - tatara z suszonych pomidorów i kaszy jaglanej. Absolutne niebo w gębie. Ten tatar podawany w towarzystwie sezonowych warzyw, pieczywem na płatkach owsianych wypieczonym na białym serze twarogowych - to trzeba spróbować! Tatar wegański również w cenie promocyjnej 22,00 złote – dodaje.

Konkurs odbywa się przy współpracy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Przygotował: Instytut Skrzynki

TP Konkurs smak tatara